Beoordeeld met 5,0 - Google reviews
Meer dan 750 bedrijven gingen u voor
Ruim 4000 fiscale aangiftes per jaar
Meer dan 16 jaar ervaring

BTW-correctie privégebruik auto

Hebt u een personenauto of een bestelauto op de zaak of least u zakelijk? Dan kunt u de BTW  aftrekken, voor zover de auto wordt gebruikt voor belaste omzet. Voor privégebruik moet u BTW  betalen. Woon-werkverkeer geldt voor de BTW als privégebruik. Als u een kilometeradministratie bijhoudt kunt u eenvoudig berekenen welk deel van de BTW zakelijk en welk deel privé is. Hebt u geen kilometeradministratie, dan ligt het anders.

Sinds juli 2011 geldt dan een wettelijke bijtelling van 2,7% van de bruto catalogusprijs. Die kan echter te hoog uitpakken. Daarom zijn inmiddels circa twee miljoen, grotendeels pro forma, bezwaarschriften ingediend. De hoogste rechter heeft onlangs beslist dat ondernemers, ook zonder een kilometeradministratie, kunnen aantonen dat deze bijtelling gezien hun werkelijk privégebruik te hoog is. De Belastingdienst stelt ondernemers die bezwaar hebben gemaakt daartoe tot 15 juli 2017 in de gelegenheid. De ondernemer moet daarbij een volledige onderbouwing en bewijsstukken indienen. In de praktijk zal dat niet meevallen.

Tip: Denkt u de onderbouwing te kunnen leveren, dan is daarvoor de ’Opgaaf aanvullende gegevens privégebruik auto btw’ beschikbaar. Daarin staat ook welke handvatten en beperkingen de Hoge Raad heeft gegeven.

Ontvang onze nieuwsbrief met fiscale tips

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.