Beoordeeld met 5,0 - Google reviews
Meer dan 750 bedrijven gingen u voor
Ruim 4000 fiscale aangiftes per jaar
Meer dan 16 jaar ervaring

Eigen woning naar box 3?

Voor de Nederlandse woningmarkt is het beter om de belasting op de eigen woning naar box 3 te verplaatsen. Zo is te lezen in rapporten uit 2021 van zowel De Nederlandse Bank (DNB) als het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Hierover zijn onlangs Kamervragen gesteld. Hoe reageert de Staatssecretaris van Financiën?

Reactie van de staatssecretaris op kamervragen

De Staatssecretaris wil een visie op de eigenwoningregeling ontwikkelen op basis van de bevindingen van onderzoek naar de fiscale regelingen, de beleidsdoorlichting Woningmarkt en al bestaande onderzoeken. Het is de bedoeling dat deze visie in 2024 aan de Tweede Kamer wordt gepresenteerd.

Overwegingen rondom de eigenwoningregeling en box 3

Gezien de complexiteit van de huidige wetgeving en bestaande uitvoeringsvraagstukken, wil de Staatssecretaris in de visie niet alleen oplossingen uitwerken, maar ook stilstaan bij bijvoorbeeld de relatie tussen de complexiteit van de eigenwoningregeling en de macro-economische aanbevelingen van DNB en IMF.

Gelet op de ontwikkeling van box 3 naar een nieuw stelsel van werkelijk rendement, waarbij de wijze waarop onroerend goed – niet zijnde de eigen woning – wordt belast, nog niet is uitgekristalliseerd, is het niet logisch om ook de eigenwoningregeling hierin mee te nemen. De hervorming van box 3 is beleidsmatig, juridisch en uitvoeringstechnisch zeer gecompliceerd en treedt pas in 2027 in werking. Grote wijzigingen in de eigenwoningregeling zijn daarmee op korte termijn niet realistisch.

Let op: De Staatssecretaris is dus niet van plan de eigen woning naar box 3 te verplaatsen.

Ontvang onze nieuwsbrief met fiscale tips

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.