Beoordeeld met 5,0 - Google reviews
Meer dan 750 bedrijven gingen u voor
Ruim 4000 fiscale aangiftes per jaar
Meer dan 16 jaar ervaring

Overname van een bedrijf: waar moet u op letten?

U wilt een bedrijf overnemen. Een concurrent of start-up. Of u neemt als familielid of werknemer de zaak over. Handig, want veel praktische zaken zijn al geregeld en met een frisse blik kunt u de omzet en winst wellicht doen stijgen. Maar waar moet u op letten bij de overname van een bedrijf?

De bedrijfswaarde

U heeft uw wensen geïnventariseerd, een profielschets gemaakt en een geschikte bedrijf gevonden om over te nemen. Dan begint het gesprek met de verkopende partij en kunt u gaan onderhandelen. Om tot een redelijke en acceptabele prijs te komen, wilt u natuurlijk weten wat het bedrijf in kwestie waard is. U kunt hiervoor verschillende rekenmethoden gebruiken:

  • Branchespecifieke vuistregels (multiples)
  • Intrinsieke waarde
  • Rentabiliteitswaarde
  • Discounted cashflow

Let op: bij het bepalen van de waarde van een bedrijf kijkt men vaak naar de waarde van zaken als bedrijfsmiddelen, voorraad, pand, klantenbestand en eventuele octrooien of licenties. Maar niet alle zaken zijn in duidelijke cijfers te vatten. In sommige gevallen is er ook sprake van goodwill. Goodwill omvat onder andere een goede reputatie, gunfactor of de vakkundigheid van het personeel en vindt u dus niet terug op de balans – terwijl deze wel degelijk bijdraagt aan de bedrijfswaarde.

De toekomstverwachting

Bij de overname van een bedrijf let u dus op de cijfers. Op de omzet, op de kosten en op de waarde van de bedrijfsmiddelen en de voorraad. Het is echter geen gegeven dat deze cijfers ook van toepassing zijn na de overname van het bedrijf. Het kan bijvoorbeeld dat u met een paar beoogde aanpassingen of investeringen de omzet laat stijgen. Maar ook dat de persoonlijke goodwill van de vorige eigenaar van grote invloed is op de verkoopcijfers. Om een reële toekomstverwachting te scheppen, moet u deze cijfers dus normaliseren.
Maak daarbij ook een exploitatiebegroting. Hierin beschrijft u de verwachte omzet, winst en kosten. Het kan immers zijn dat uw kosten door de financiering na de overname van het bedrijf er anders uit komen te zien dan nu het geval is. Met deze informatie kunt u beter beslissen of de bedrijfsovername een goed idee is – of niet.

Tip: Cijfers geven een goed beeld van de situatie. Nu en later. Maar cijfers vertellen niet altijd het hele verhaal. Daarom is het goed om het over te nemen bedrijf te ‘benchmarken’ waarbij u de resultaten afzet tegen de gemiddelden uit de branche. Zo ontdekt u waar een bedrijf beter of slechter presteert dan de concurrentie en wat er veranderd kan worden om betere resultaten te halen.

De financiering (optioneel)

Als u nog steeds enthousiast bent over de overname van het bedrijf, dan moet u de financiering rond krijgen. Dat kan soms best lastig zijn. De verkoopsom ligt namelijk vaak hoger dan de waarde van apparatuur, voorraden en panden. Dat geeft banken niet altijd zekerheid. Gelukkig zijn er vaak meerdere financieringsvormen en -mogelijkheden. En eventueel kunnen ook particuliere investeerders, familie of bekenden bijspringen.

Due diligence

Ook als u zelf al naar de cijfers van het bedrijf hebt gekeken, bent u bij de overname van een bedrijf verplicht due diligence of boekenonderzoek te doen. Hierbij laat u de cijfers nog eens controleren door een adviseur of accountant om te checken of de informatie die u van de verkopende partij hebt ontvangen correct is. Op die manier weet u zeker dat alle juridische, financiële en fiscale voor de overname in orde zijn.

Intentieverklaring

Tot slot is het zaak om de afspraken vast te leggen in een intentieverklaring. Deze dient als basis voor het overnamecontract en bevat punten als de waardebepalingsmethode, exclusiviteitsbeding een geschillenregeling en de mate waarin de afspraken bindend zijn voor zowel u als de verkoper. Dat schept duidelijkheid bij de overname van het bedrijf en voorkomt meningsverschillen. Wel zo prettig.

Schakel een adviseur in

Een overname van een bedrijf is een ingewikkeld proces. Weinig ondernemers beschikken zelf over alle kennis om het gehele verkoopproces goed af te ronden. Schakel daarom de hulp van een deskundige adviseur in. Een financieel specialist kan u namelijk helpen om de cijfers te interpreteren en u te voorzien van passend advies.

Meer weten?

Heeft u vragen over bedrijfsovernames? Of heeft u hulp nodig bij de overname van een bedrijf? We helpen u graag verder. Neem vrijblijvend contact op met één van onze specialisten om te bespreken wat uw mogelijkheden zijn.

Ontvang onze nieuwsbrief met fiscale tips

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

logo King software
logo Exact
logo snelstart