Beoordeeld met 5,0 - Google reviews
Meer dan 750 bedrijven gingen u voor
Ruim 4000 fiscale aangiftes per jaar
Meer dan 16 jaar ervaring

Parkeerkosten werknemer

Werkgevers kunnen parkeergelegenheid aan werknemers vergoeden, verstrekken of beschikbaar stellen. Wat zijn de gevolgen voor de loonheffingen? Maakt het verschil of de werknemer met een eigen vervoermiddel reist of met een bedrijfsvoertuig? En hoe zit het met parkeergelegenheden bij de woning van de werknemer of op de werkplek?

Bij parkeergelegenheid kunt u denken aan een vaste parkeerplaats, parkeerdek, garage of oprijlaan voor een auto, maar ook aan een stalling voor een motor of fiets. De werkplek kan de vaste arbeidsplaats van de werknemer zijn, maar ook het adres van een klant.

  1. Parkeren met eigen auto

Een werkgever kan parkeergelegenheid onbelast ter beschikking stellen als deze zich op de werkplek bevindt, wat een nihilwaardering inhoudt.

Parkeren op werkplek

Een werkplek is elke locatie waar werknemers werken en waarvoor de werkgever verantwoordelijk is volgens de Arbeidsomstandighedenwet. Deze zorgplicht kan blijken uit een Arbo-plan of een risico-inventarisatie en -evaluatie die de werkgever moet maken.

Als werknemers een parkeergelegenheid gebruiken nabij de werkplek en de werkgever is verantwoordelijk voor deze plek, wordt dit ook beschouwd als werkplek. De werkgever kan deze parkeergelegenheid onbelast ter beschikking stellen met een nihilwaardering.

Parkeren op het bedrijfsterrein

Een parkeerplaats of -garage op het bedrijfsterrein van de werkgever geldt als werkplek en kan onbelast worden verstrekt met een nihilwaardering.

Parkeren op overige locaties

Als de parkeerplaats of -garage niet op het bedrijfsterrein ligt, hangt het af van de verantwoordelijkheid van de werkgever. Is de werkgever verantwoordelijk, dan geldt een nihilwaardering voor parkeergelegenheid die in het kader van het werk wordt gebruikt en kan deze onbelast worden verstrekt.

Is de werkgever niet verantwoordelijk, dan wordt het vergoeden, verstrekken of beschikbaar stellen van parkeergelegenheid als loon beschouwd voor zover dit samen met een kilometervergoeding boven €0,21 per kilometer uitkomt. De parkeergelegenheid wordt dan gewaardeerd op de marktwaarde of factuurwaarde en de werkgever kan dit aanwijzen als eindheffingsloon.

Vergoeding parkeerkosten

Als de werkgever een vergoeding voor parkeerkosten geeft, geldt de nihilwaardering niet. Deze vergoeding wordt als loon beschouwd voor zover het samen met een kilometervergoeding boven €0,21 per kilometer uitkomt. Dit kan als eindheffingsloon worden aangewezen door de werkgever.

Parkeren bij de woning van de werknemer
Parkeergelegenheid bij de woning van de werknemer valt buiten de definitie van werkplek. Het vergoeden, verstrekken of beschikbaar stellen hiervan is daarom belast. Dit loon kan als eindheffingsloon worden aangewezen.

2. Parkeren met een auto van de zaak

Heeft een werknemer een parkeervergunning op kenteken of een stalling voor uitsluitend het bedrijfsvoertuig, dan zijn de kosten hiervoor intermediaire kosten en vallen niet onder het loon.

Parkeren bij de woning van de werknemer

Een parkeervergunning of stalling bij de woning van de werknemer voor uitsluitend het bedrijfsvoertuig wordt ook als intermediaire kosten gezien.

Als de parkeergelegenheid echter ook voor andere voertuigen gebruikt kan worden, dan wordt de vergoeding, verstrekking of beschikbaarstelling hiervan als loon beschouwd. De werkgever kan dit loon als eindheffingsloon aanwijzen.

Vergoeding voor het gebruik van een garage

Als de werknemer het bedrijfsvoertuig in zijn eigen garage stalt, kan dit soms als een zakelijke verhuursituatie worden gezien, vooral als de garage uitsluitend voor het bedrijfsvoertuig wordt gebruikt. De werkgever kan dan een onbelaste vergoeding geven in de vorm van huur.

Als de garage ook voor persoonlijke opslag wordt gebruikt, is er geen sprake van een zakelijke verhuursituatie en wordt de vergoeding als loon gezien. Dit loon kan eveneens als eindheffingsloon worden aangewezen.

Ontvang onze nieuwsbrief met fiscale tips

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

logo King software
logo Exact
logo snelstart