Beoordeeld met 5,0 - Google reviews
Meer dan 750 bedrijven gingen u voor
Ruim 4000 fiscale aangiftes per jaar
Meer dan 16 jaar ervaring

Salarisadministratie uitbesteden of zelf doen?

Het is een bekend dilemma voor veel ondernemers met personeel: de salarisadministratie uitbesteden of zelf doen. Beide mogelijkheden herbergen zowel voordelen als nadelen en wij zetten ze graag voor u op een rijtje. Tijd om de balans op te maken!

Wat is de salarisadministratie eigenlijk?

De salarisadministratie is de verwerking van de werknemerskosten binnen een bedrijf én het zorgen voor een correcte en tijdige uitbetaling van loon aan personeel. Het gaat dus verder dan alleen de salarisverwerking. Ook de registratie van werknemers voordelen zoals pensioen of winstdeling en het doorgeven van loonheffingen aan de belastingdienst vallen bijvoorbeeld onder de salarisverwerking. Over het algemeen kunt u bij de denken aan onder andere:

 • Personeelsadministratie op orde houden
 • Declaraties en gemaakte uren registreren
 • Salarissen berekenen (netto- en brutoloon)
 • Loonheffingen aftrekken en aangeven bij de belastingdienst
 • Loon uitbetalen
 • Loonkosten in de boekhouding verwerken
 • Jaaropgaven maken

Salarisadministratie uitbesteden of zelf doen?

De loonadministratie goed uitvoeren vergt heel wat tijd en kennis. Sommige ondernemers willen daarom het liefst de salarisadministratie uitbesteden aan een administratiekantoor. Anderen blijven het liever zelf doen. Wat zijn de voor- en nadelen van beide opties?

Waarom de salarisadministratie uitbesteden aan een administratiekantoor?

Dit zijn de voordelen van het uitbesteden van de salarisverwerking:

 • Tijdsbesparing
  Het uitbesteden van de loonadministratie bespaart heel veel tijd. Een administratiekantoor neemt alle taken voor u uit handen, zodat u zich gewoon weer kunt richten op waar u goed in bent en wat u het liefste doet: ondernemen.
 • Geen kennis nodig
  De salarisverwerking gaat hand in hand met continu veranderende wet- en regelgeving. Complexe materie om uzelf in te verdiepen en vaak nog lastiger om structureel bij te houden. U heeft immers al uw eigen dagelijkse taken en werkzaamheden.
 • Minder risico
  Een goed administratiekantoor zorgt voor een correcte en up to date loonadministratie. Dat houdt ook in dat zij in veel gevallen verantwoordelijk zijn en het risico op fouten en boetes van de belastingdienst dragen. Zo kunt u met een gerust hart blijven ondernemen.
 • Tevreden werknemers
  Over het algemeen zijn werknemers meer tevreden met een administratiekantoor. Op hun vragen krijg zij namelijk direct antwoord van een specialist en loonstroken worden doorgaans iedere maand keurig en op tijd aangeleverd – evenals uitbetaling van het salaris. Allemaal zonder dat u er nog omkijken naar heeft.

Nadelen

Toch kleven er ook nadelen aan het uitbesteden van de salarisadministratie. Ondanks dat u minder werk heeft aan de loonverwerking, is het nog steeds raadzaam om uren te checken en te accorderen. Daarnaast kunnen we er niet omheen: de kosten. Administratiekantoren rekenen vaak tarieven per medewerker. Meer medewerkers leiden ook tot meer kosten.

Waarom de salarisadministratie zelf doen?

Dit is waarom veel ondernemers de salarisadministratie zelf doen:

 • Overzicht & controle
  Door de loonadministratie in in eigen hand te houden, heeft u meer inzicht in de voortgang en de status. U bent van alles op de hoogte door de salarisverwerking intern te regelen. Bovendien heeft u de gegevens in eigen beheer, zodat u snel een aanpassing kan maken zonder eerst te overleggen met uw administratiekantoor.
 • Kostenbesparing
  De salarisadministratie uitbesteden kost geld. Meer dan wanneer u het zelf zou doen, hoewel u ook met online salarisadministratie software een vast maandelijks of jaarlijks bedrag kwijt bent. U dient zelf de afweging te maken of de investering het waard is.

Nadelen

Het grootste nadeel van zelf doen? Tijd. Het bijhouden en uitvoeren van de loonadministratie kost tijd. Zelfs als u alle benodigde kennis in huis heeft. U bent uren kwijt aan het voeren van de administratie zelf, maar bijvoorbeeld ook om de juiste software te implementeren én ermee leren omgaan. Dat is vaak meer dan u denkt. Bovendien maakt u over het algemeen meer fouten dan een specialist waardoor u mogelijk subsidie misloopt of boetes krijgt.

Ook de salarisadministratie uitbesteden?

Wij nemen die taak graag voor u uit handen. Daarnaast geven we advies bij het opstellen van arbeidsovereenkomsten en kijken we hoe u uw medewerkers belastingtechnisch zo goed mogelijk kunt belonen. Bekijk nu hoe het werkt!

Of neem contact met ons op.

Ontvang onze nieuwsbrief met fiscale tips

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

logo King software
logo Exact
logo snelstart