Beoordeeld met 5,0 - Google reviews
Meer dan 750 bedrijven gingen u voor
Ruim 4000 fiscale aangiftes per jaar
Meer dan 16 jaar ervaring

Wat is een accountantsverklaring en wanneer is ‘ie verplicht?

Veel ondernemers stellen ieder jaar hun jaarrekening op – of laten dat doen. In sommige gevallen bent u verplicht om uw financiële overzicht te laten controleren door een accountant. U heeft een verklaring nodig. Maar wat is een accountantsverklaring precies? Welke soorten zijn er? En wanneer is zo’n verklaring verplicht?

Wat is een accountantsverklaring?

Een accountantsverklaring is een verklaring van een registeraccountant (RA) of gecertificeerd accountant-administratieconsulent (AA) die de betrouwbaarheid van een historisch financieel overzicht bevestigt. U kunt hierbij denken aan de jaarrekening, maar bijvoorbeeld ook aan een overzicht van verzekerde belangen een subsidieafrekening.

Soorten accountantsverklaringen

Er zijn drie soorten accountantsverklaringen te onderscheiden, namelijk:

 • Controleverklaring
  De controleverklaring geeft aan dat de accountant een controle of audit heeft gedaan en bevonden heeft dat het overzicht een correct beeld geeft van de financiële situatie van een bedrijf. Het kan hier gaan om een goedkeurende verklaring, een verklaring met beperking, verklaring van oordeelonthouding of een afkeurende verklaring.
 • Beoordelingsverklaring
  Een beoordelingsverklaring geeft aan dat een accountant heeft beoordeeld in hoeverre een financieel overzicht recht doet aan de daadwerkelijke financiële status van een bedrijf. Het betreft hier geen uitgebreide controle, maar slechts een beoordeling gebaseerd op minder intensieve analyses. Handig voor bedrijven die niet controleplichtig zijn.
 • Samenstellingsverklaring
  Een samenstellingsverklaring geeft aan dat een accountant heeft geholpen bij de samenstelling van een financieel overzicht. In hoeverre de informatie uit het rapport overeenkomt met de feitelijke situatie wordt hierbij niet getoetst; de accountant werkt slechts met de informatie die hem of haar aangereikt wordt door een organisatie.

Is een accountantsverklaring verplicht?

Als ondernemer bent u verplicht een correcte administratie bij te houden. Zowel bij een eenmanszaak en VOF als bij een besloten vennootschap. Een verklaring van de accountant is daarbij in veel gevallen niet nodig, maar het kan wel handig zijn voor bijvoorbeeld aandeelhouders. Wel is een controleverklaring verplicht wanneer u in twee opeenvolgende boekjaren aan 2 van de volgende 3 criteria voldoet:

 1. U heeft omzet van meer dan 12 miljoen euro
 2. U heeft een balanstotaal van meer dan 6 miljoen euro
 3. U heeft meer dan 50 medewerkers in dienst (ingehuurde ZZP’ers of uitzendkrachten tellen hierbij niet mee)


Heb ik als ZZP’er een accountantsverklaring nodig?

Als ZZP’er heeft u zeer waarschijnlijk geen accountantsverklaring nodig. U moet behoorlijk aan de weg timmeren om een miljoenenomzet te draaien en u heeft in veel gevallen ook geen personeel in dienst. Laat staan 50 werknemers. Toch kan een samenstellings- of beoordelingsverklaring wel handig zijn. Daarmee bent u immers verzekerd van een duidelijk
financieel overzicht of weet u zeker dat u uw administratie correct gevoerd heeft. Zo kunt u met een gerust hart blijven ondernemen.

Accountantsverklaringen voor NOW & TVL

Wilt u gebruikmaken van de NOW-regeling of een Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) aanvragen? In sommige gevallen heeft u dan ook een verklaring van een accountant nodig. Is uw voorschot hoger dan €100.000 of heeft u meer dan €125.000 subsidie, dan is een accountantsproduct verplicht. In alle andere gevallen volstaat ‘slechts’ een derdenverklaring van uw boekhouder of administratiekantoor.

NIWO Accountantsverklaring

Begint u een koeriers- of transportbedrijf en vervoert u goederen over de weg? Dan heeft u een eurovergunning van de Nationale en Internationale Wegvervoer Organisatie (NIWO) nodig. Voor de aanvraag van die vergunning moet u aan een bepaalde eis van kredietwaardigheid voldoen en ter controle daarvan vraagt de NIWO ook om een verklaringen van deskundigen die aangesloten zijn bij de NBA, NOAB of RB.

Meer weten?

Wilt u meer weten over welke verklaring u nodig heeft? Of direct een accountantsverklaring laten opstellen omdat bijvoorbeeld uw bank daar om vraagt? BVR Advies is aangesloten bij de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) en is daarmee in staat u van een verklaring te voorzien die aan alle wettelijke vereisten voldoet. In iedere situatie.

Neem contact op met ons.

Ontvang onze nieuwsbrief met fiscale tips

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

logo King software
logo Exact
logo snelstart