Beoordeeld met 5,0 - Google reviews
Meer dan 750 bedrijven gingen u voor
Ruim 4000 fiscale aangiftes per jaar
Meer dan 16 jaar ervaring

Woning onjuist op de balans

Een ondernemer zet bij de start van zijn bedrijf zijn woning voor € 520.000 op de openingsbalans. Die woning had hij een jaar eerder gekocht voor € 470.000. Drie jaar later verhuist de ondernemer. De oude woning wordt verkocht en verdwijnt dus van de balans. In zijn aangifte voert de ondernemer de woning af van de balans tegen een waarde in het economisch verkeer van afgerond € 265.000. Dat is 65% van de WOZ-waarde. Zo presenteert hij binnen 4 jaar een fiscaal verlies op de woning van € 255.000.

De belastinginspecteur accepteert dit verlies niet. En de rechtbank gaat daarin mee. Zowel ten tijde van de inbreng van het pand in de onderneming als ten tijde van de overgang naar privé was sprake van duurzame zelfbewoning. De ondernemer meet met twee maten: aan het eind wel waardedruk wegens zelfbewoning (35 procent aftrek op WOZ-waarde) en aan het begin niet.

Tip: Een woning, al dan niet tijdelijk, op de ondernemingsbalans zetten, kan fiscale voordelen opleveren. Stem de mogelijkheden af met uw adviseur.

Ontvang onze nieuwsbrief met fiscale tips

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.