Beoordeeld met 5,0 - Google reviews
Meer dan 750 bedrijven gingen u voor
Ruim 4000 fiscale aangiftes per jaar
Meer dan 16 jaar ervaring

Zo krijgt u meer financieel inzicht in uw onderneming

U wilt natuurlijk een financieel gezond bedrijf runnen. Of misschien wilt u wel een financieel plan maken voor het aanvragen van financiering bij de bank of andere investeerders. Daarvoor heeft u financieel inzicht in uw onderneming nodig. Maar heeft u eigenlijk wel genoeg inzicht in uw financiën?

Waarom is financieel inzicht belangrijk?

Financieel inzicht is een belangrijk onderdeel van een goede bedrijfsvoering. Met inzicht in uw financiële situatie kunt u namelijk betere planningen en budgetten opstellen. U weet altijd wat er binnenkomt en wat er uit gaat. Dat helpt bij het beheren van risico’s. U komt immers nooit voor verrassingen te staan. Maar het ondersteunt ook de besluitvorming. Op basis van uw financiële gegevens kunt u bijvoorbeeld bepaalde processen optimaliseren die de winstgevendheid van uw bedrijf kunnen vergroten!

Heeft u genoeg inzicht in uw financiën?

De meeste ondernemers weten wel ongeveer hoe ze er financieel voor staan. Meestal kunnen ze hun gevoel zelfs staven met cijfers uit de boekhouding. Toch is het goed om uzelf regelmatig een aantal vragen te stellen om te controleren of u nog genoeg inzicht in uw financiën heeft:

 • Is er voldoende cashflow?
  Met cashflow bedoelen we het geheel van binnenkomende en uitgaande geldstromen. Betalingen die u ontvangt van klanten en die u aan de andere kant weer aan leveranciers kwijt bent.
 • Hoe staat het met het debiteurenbeheer?
  Het is belangrijk dat klanten op tijd betalen. Het is geen gezonde situatie als u uw geld steeds later ontvangt, terwijl de rekeningen ondertussen gewoon binnen blijven komen.
 • Zijn de marges nog up to date?
  Te smalle marges zorgen namelijk voor cashflowproblemen. U koopt bijvoorbeeld duurder in zonder dat u deze kosten doorberekent in uw prijzen of tarieven. Blijf uw omzet dus monitoren, zodat u bij kunt sturen als dat nodig is.
 • Hoe hoog zijn de (indirecte) kosten?
  Inkoopprijzen en overige kosten die direct invloed hebben op uw omzet heeft u vaak nog wel scherp. Maar indirecte kosten voor bijvoorbeeld reclame, software of huisvesting worden daarbij vaak vergeten.
 • Zijn de risico’s nog beheersbaar?

Zaken als ziek personeel en product- of bedrijfsaansprakelijkheid kunnen een risico vormen voor u als ondernemer. Het is een goed idee om deze risico’s regelmatig in kaart te brengen en te controleren of u ze (nog) kunt dragen.

Zo vergroot u het financieel inzicht

Heeft u geen of onvoldoende inzicht in uw financiën? Met onderstaande tips kunt u dat financieel inzicht vergroten:

 1. Houd een goede administratie bij
  Misschien een open deur, maar een goede administratie is essentieel als u meer financieel inzicht in uw onderneming wilt krijgen. De boekhouding zorgt namelijk voor de benodigde cijfers. Reserveer dus elke week of maand voldoende tijd om de administratie bij te werken. Lees ook: Boekhouding automatiseren: hoe doe je dat?
 2. Ken de kengetallen
  Kengetallen zijn de cijfers die betrekking hebben op de financiële gezondheid van uw onderneming. Die getallen zijn belangrijk voor financiers. Maar u kunt ze ook gebruiken om uw onderneming te benchmarken. Vaak gaat het om cijfers die de liquiditeit, solvabiliteit en rentabiliteit van uw onderneming illustreren.
 3. Maak een liquiditeitsbegroting
  In een liquiditeitsbegroting noteert u hoeveel geld er op uw rekening staat, wanneer er geld bij komt én wanneer er geld af gaat. Daarmee ziet u of er genoeg kapitaal aanwezig is om rekeningen te betalen en beslissen of er middelen vrijgemaakt moeten worden voor bijvoorbeeld de uitkering van het vakantiegeld of andere grote uitgaven.

Ook financieel inzicht krijgen?

Wilt u ook meer financieel inzicht krijgen, maar weet u niet waar u moet beginnen? Onze specialisten helpen graag verder. Neem gerust even contact met ons op om uw mogelijkheden te bespreken!

Ontvang onze nieuwsbrief met fiscale tips

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

logo King software
logo Exact
logo snelstart