Beoordeeld met 5,0 - Google reviews
Meer dan 750 bedrijven gingen u voor
Ruim 4000 fiscale aangiftes per jaar
Meer dan 16 jaar ervaring

CAO-loonstijging

Uit de cijfers van het CBS blijkt dat de CAO-loonstijging ruim anderhalf jaar onder de inflatie ligt. In het eerste kwartaal van 2012 zijn de CAO-lonen 1,4% gestegen, terwijl daar tegenover een inflatie staat van 2,5%.

De contractuele loonkosten namen in het eerste kwartaal van dit jaar met 1,8% wek iets sneller toe. De gemiddelde loonstijging ligt sinds het derde kwartaal van 2010 onder de inflatie. In het eerste kwartaal van 2012 was de stijging van de cao-lonen in de bedrijfstak vervoer en communicatie met 1,9%het hoogst.

Bij de bedrijfstak financiële instellingen was de loonstijging met 0,9% het laagst. In beide bedrijfstakken was de cao-loonstijging in het eerste kwartaal gelijk aan die over geheel 2011. Voor het openbaar bestuur en het onderwijs zijn geen cao-gegevens over het eerste kwartaal van 2012 beschikbaar.

Bij beide bedrijfstakken is de looptijd van een aantal belangrijke cao’s al meer dan een jaar verstreken. In het eerste kwartaal van 2012 zijn de contractuele loonkosten 1,8% als gevolg van de cao-loonstijging en een verhoging van de premies. De werkgeverspremie voor de werkloosheidswet is gestegen van 4,20% naar 4,55%.

Daarnaast waren er veranderingen in de wettelijke inkomensafhankelijke werkgeversbijdrage in de ziektekosten. Voor de cao-sector particuliere bedrijven en de gesubsidieerde sector was de toename van de loonkosten in het eerste kwartaal respectievelijk 1,9% en 1,5%.

Dit verschil wordt vooral veroorzaakt doordat de lonen bij de particuliere bedrijven sneller stegen dan in de gesubsidieerde sector.

Bron: CBS, 11-04-2012

Ontvang onze nieuwsbrief met fiscale tips

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

logo King software
logo Exact
logo snelstart