Beoordeeld met 5,0 - Google reviews
Meer dan 750 bedrijven gingen u voor
Ruim 4000 fiscale aangiftes per jaar
Meer dan 16 jaar ervaring

Eindejaarstips 2011

Zoals u van Berkhout en Van Rijn Accountants en Belastingadviseurs gewend bent, helpen we u aan het eind van het jaar op weg met een groot aantal tips

Stort lijfrentepremie 2011 op tijd

Wilt u in 2011 gebruikmaken van lijfrentepremieaftrek of aftrek met lijfrentesparen bij een bank? Betaal de lijfrentepremie of inleg lijfrentesparen dan in 2011. Voor het belastingjaar 2011 en verder zijn lijfrentepremies en inleg lijfrentesparen (behalve premies voor stakingslijfrenten) alleen nog aftrekbaar in het jaar dat ze zijn betaald. De mogelijkheid een premie of inleg binnen drie maanden na afloop van het jaar te betalen en af te trekken in het voorgaande jaar is vanaf het belastingjaar 2011 vervallen. 

Naar de notaris voor een samenlevingscontract 

Woont u ongehuwd samen en heeft u er in uw belastingaangiften inkomstenbelasting voor gekozen om ook fiscaal partners te zijn? Ga dan na of u in 2011 nog voldoet aan de voorwaarden voor fiscaal partnerschap. Ongehuwd samenwonende zijn sinds 2011 alleen fiscaal partner als ze een notarieel samenlevingscontract hebben. 

Er zijn uitzonderingen. 
U bent ook fiscaal partner als u:

  • samen een kind heeft, of als u of uw partner een kind van de ander heeft erkend.
  • als partners geregistreerd staat bij een pensioenfonds. 
  • allebei eigenaar van de eigen woning bent.

In alle gevallen moet u bij de gemeente op hetzelfde woonadres staan ingeschreven. 

Voldoet u niet aan een van deze voorwaarden? Als u nog in 2011 bij de notaris een samenlevingscontract ondertekent, bent u voor heel 2011 alsnog partners. 

Echtscheiding aanvragen bij duurzaam gescheiden leven

Bent u duurzaam gescheiden gaan leven, maar heeft u geen verzoek tot echtscheiding of scheiding van tafel en bed ingediend? Ga dan na of u in 2011 niet alsnog als fiscale partners wordt aangemerkt. 

U bent voor de fiscus pas ex-partners als u een verzoek tot echtscheiding of scheiding van tafel en bed hebt ingediend. Daarnaast geldt dat u bij de gemeente niet meer op hetzelfde woonadres mag zijn ingeschreven. Partnerschap met uw echtgenote blokkeert een fiscaal partnerschap met een ander. Alleen met een echtscheidingsverzoek kunt u het fiscale partnerschap met uw echtgenote opheffen.

Benut de lijfrentegiften

Loopt u tegen de drempels van de giftenaftrek aan? Waarschijnlijk kunt u dan beter gebruik maken van een lijfrentegift. Het goede doel ontvangt dan ten minste één keer per jaar een vast bedrag, voor een minimale periode van vijf jaar. Hiervoor moet u naar de notaris. De lijfrentegift is zonder drempel aftrekbaar in box 1. 

Extra giftenaftrek voor culturele ANBI

Om het ondernemerschap van culturele ANBI’s (algemeen nut beogende instellingen) te stimuleren, komt er een ‘multiplier’ in de giftenaftrek. Voor het bepalen van uw aftrek worden de giften in de inkomstenbelasting met 25 procent verhoogd! De verhoging bedraagt maximaal 1.250 euro. In de vennootschapsbelasting geldt voor giften aan culturele ANBI’s een verhoging van 50 procent en wordt de verhoging gemaximeerd op 2.500 euro. Daarnaast worden voor de inkomstenbelasting ook giften aan steunstichtingen van SBBI’s (sociaal belang behartigende instellingen) aftrekbaar.

Ontvang onze nieuwsbrief met fiscale tips

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

logo King software
logo Exact
logo snelstart