Beoordeeld met 5,0 - Google reviews
Meer dan 750 bedrijven gingen u voor
Ruim 4000 fiscale aangiftes per jaar
Meer dan 16 jaar ervaring

10 belastingaangifte tips: doe hier uw voordeel mee!

Sommige particulieren en bedrijven ronden de belastingaangifte zo snel mogelijk af door het snel invullen van de cijfertjes. Dat is eigenlijk zonde, want er zijn een aantal waardevolle belastingaangifte tips waarmee u kunt besparen op het betalen van belasting (legaal uiteraard). Door het lezen van dit artikel heeft u al een eerste stap in de juiste richting gezet. Ontdek hoe u de belastingaangifte omzet in een winstgevende klus!

Vul de belastingaangifte in

Niet iedereen krijgt een brief van de Belasting voor het doen van de aangifte. Heeft u deze niet ontvangen, dan heeft u dus ook geen verplichting om de aangifte in te vullen. Wij raden u aan om dat wel te doen. Wie weet heeft uw werkgever wel te veel belasting op het loon ingehouden of zijn er andere aftrekposten waar u niet aan had gedacht.

Doe tijdig aangifte

Deze belastingaangifte tip klinkt als een open deur, maar toch is het belangrijk om hem te benoemen. U dient vóór 1 mei aangifte te doen of tijdig uitstel te vragen. Wilt u uitstel? Dit wordt vrijwel altijd goedgekeurd, dus zorg dat u deze tijdig aanvraagt. Want denk eraan, indien u te laat bent met betalen dan loopt u het risico op een boete van  en een rente van 4% over de openstaande belastingschuld.

Schuiven tussen fiscale partners

Aftrekposten kunnen worden  verdeeld tussen fiscale partners. Daarnaast kunnen sommige aftrekposten juist weer op een van de partners worden toegepast. U kunt hier best wat in schuiven zodat de regels in u en uw partners voordeel uitpakken. Zoek de grenzen op en schakel eventueel een belastingadviseur in voor advies en specifieke belastingaangifte tips die passen bij uw situatie.

Hypotheek voordelig verwerken

De hypotheekrente kan aftrekbaar zijn. Heeft u daarnaast uw hypotheek het afgelopen jaar overgesloten (eventueel met boete), dan kunt u de kosten daarvan (deels) aftrekken. Ook diverse bijkomende kosten die te maken hebben met het kopen of verkopen van een huis kunt u (deels) aftrekken. Denk bijvoorbeeld aan notariskosten en taxatiekosten.

Ook veel overige schulden kunt u overigens in mindering brengen op het belaste vermogen. Heeft u bijvoorbeeld nog een studieschuld van meerdere duizenden euro’s dan kunt u dit aftrekken van het vermogen in box 3. Dat geldt ook voor creditcardschuld en roodstand op de bank.

Tweede huis in het buitenland

Heeft u er altijd al van gedroomd om een vakantiehuisje te kopen? Goed nieuws, zolang dat huisje in het buitenland staat hoeft u er geen belasting over te betalen. U moet hem wel aangeven op de aangifte onder de post ‘Vrijstellingen en verminderingen’. Dit is een van de belastingaangifte tips waar u dit jaar misschien nog niets aan heeft, maar wellicht is deze aankoop het overwegen waard voor volgend jaar?!

Cryptovaluta nog niet meetellen

Dit onderdeel van de belastingaangifte tips heeft betrekking op cryptocurrency. Bent u daar actief mee bezig? Dan is het belangrijk om te weten dat de totale waarde op 1 januari van dat jaar meetelt voor het totale vermogen. Had u dus op 1 januari nog geen digitale munten, dan tellen uw huidige cryptovaluta nog niet mee voor vermogensbelasting (box 3).

Middelingsregeling toepassen

In sommige gevallen kan het zo zijn dat uw inkomen de afgelopen drie jaar flink geschommeld heeft. U bent bijvoorbeeld van baan gewisseld of heeft een eigen bedrijf waarin u een minder of beter jaar heeft gehad. In dit geval is het slim om uit te (laten) zoeken of de middelingsregel voor u relevant is. Dit betekent dat uw totale inkomen over de afgelopen drie jaar genomen wordt en wordt verspreid over drie jaar als gemiddelde. Hierdoor zou u belastingtechnisch gunstiger kunnen uitkomen dan wanneer u een jaar veel verdiend en het andere jaar in verhouding een stuk minder.

Geld op zakelijke rekening laten staan

Bent u ondernemer (eenmanszaak of VOF) dan is het in bepaalde gevallen slim om het vermogen wat langer op de zakelijke rekening te laten staan. U betaalt er inkomstenbelasting over, maar indien u flink wat vermogen heeft dan kunt u op deze manier extra vermogensbelasting omzeilen. Er zijn echter regels voor, u mag uw geld niet onbeperkt op de zakelijke rekening laten staan.

Urencriterium 2020 en 2021

Er gelden nog meer belastingaangifte tips voor eenmanszaken en een VOF. Heeft u namelijk uitstel aangevraagd voor de aangifte van het jaar 2020? Dan kunt u op dit moment nog gebruikmaken van de versoepeling van het urencriterium. Dat bekent dat als u van 1 maart 2020 tot 1 oktober 2020 niet veel uren heeft gemaakt (in verband met corona) dat u toch 24 uur per week mag tellen. Dit komt voordelig uit voor bepaalde aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek en de oudedagsreserve. Hiervoor moet u namelijk voldoen aan het urencriterium van 1225 uren per jaar. Ook voor 2021 zal deze versoepeling deels gelden.

Boekhoudkosten aftrekken

Heeft u een bedrijf? Dan kunt u zelfs de boekhoudkosten aftrekken. Tel daarbij op de belastingkosten die u uitspaart omdat uw cijfers optimaal verwerkt worden met daarbij rekening houdende met alle aftrekposten.

Lijkt u dat wel wat en wilt u zo goed mogelijk gebruikmaken van alle besparende belastingaangifte tips? Neem dan nu contact op met Berkhout & Van Rijn Accountants en Belastingadviseurs en maak een afspraak om te besparen op de belastingaangifte. Iedere situatie is immers anders. Wij kijken welke gunstige fiscale regels op uw persoonlijke situatie van toepassing zijn, zodat u zo voordelig mogelijk uit bent!

Ontvang onze nieuwsbrief met fiscale tips

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

logo King software
logo Exact
logo snelstart