Beoordeeld met 5,0 - Google reviews
Meer dan 750 bedrijven gingen u voor
Ruim 4000 fiscale aangiftes per jaar
Meer dan 16 jaar ervaring

3 belangrijke fiscale regelingen voor ondernemers

Als ondernemer profiteert u van diverse fiscale regelingen waardoor u minder belasting betaalt. Ook als ZZP’er. Dit zijn de 3 belangrijkste regels en aftrekposten voor belastingvoordeel. Handig als u zelf aangifte doet!

Ondernemersaftrek

Ondernemersaftrek is een simpelweg bedrag dat u af kunt trekken van uw winst, zodat u minder belasting hoeft te betalen. Voorwaarden hiervoor zijn wel dat u ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, dat u daadwerkelijk winst uit uw onderneming heeft én dat u voldoet aan het urencriterium. De ondernemersaftrek bestaat uit:

 • Zelfstandigenaftrek
  Zelfstandigenaftrek is één van de belangrijkste fiscale regelingen voor ZZP’ers. Dankzij deze aftrekpost mag u als ondernemer namelijk een bedrag aftrekken van de gemaakte winst.
 • Startersaftrek
  De startersaftrek is een verhoging van de zelfstandigenaftrek. U kunt hier in de eerste 5 jaar van uw ondernemerschap 3 keer gebruik van maken.
 • Aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk (WBSO)
  Als u met uw onderneming aan Research & Development doet, dan kunt u soms een deel van de kosten en uitgaven voor uw ontwikkelings- en onderzoeksprojecten vergoeden door WBSO aan te vragen.
 • Meewerkaftrek
  De meewerkaftrek is een fiscale regeling voor situaties waarin uw partner minimaal 525 uur meewerkt in uw onderneming. Extra voorwaarde is wel dat u hiervoor geen of minder dan €5000 vergoeding betaalt.
 • Stakingsaftrek
  Stopt u met uw bedrijf en levert dat winst op? Dan heeft u stakingswinst waarover u belasting moet betalen. Met de stakingsaftrek betaalt u minder belasting over deze winst.

MKB-winstvrijstelling

De MKB-winstvrijstelling is één van de bekendste fiscale regelingen voor ondernemers. Deze vrijstelling is eigenlijk een soort aftrekpost op uw winst. U verlaagt hiermee het bedrag waarover u inkomstenbelasting dient te betalen. De berekening is vrij eenvoudig. U vermindert eerst uw winst met de ondernemersaftrek en vervolgens trekt u 14% (de hoogte van de MKB-winstvrijstelling) van uw winst af.

Bedrijfskosten aftrekken & afschrijven

In veel gevallen mag u de kosten die u maakt voor uw onderneming aftrekken van uw belastbare winst. Denk aan kosten voor de huur van een kantoor of bedrijfsruimte, zakelijke studiekosten en premies die u betaalt voor zakelijke verzekeringen en pensioen. Maar bijvoorbeeld ook marketingkosten en zakelijke reiskosten kunt u (soms gedeeltelijk) aftrekken.

Investeert u ook in middelen die u gebruikt om producten te maken of diensten te leveren (bedrijfsmiddelen)? Dan kunt u deze kosten ook aftrekken. U mag echter niet alle kosten in één keer aftrekken. U moet de kosten verdelen over de jaren waarin u het bedrijfsmiddel gebruikt; u moet uw investering afschrijven. Let op: is de investering minder dan €450? Dan mag u het bedrag wél in één keer van uw winst aftrekken.

Startersregelingen

Starters hebben recht op extra fiscale regelingen. Zo profiteren ze bijvoorbeeld niet alleen van de startersaftrek (zie Zelfstandigenaftrek hierboven) en de startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid, maar kunnen ze ook willekeurig afschrijven. Dat houdt in dat u als starter onder bepaalde voorwaarden zelf kunt bepalen hoe en wanneer u bedrijfsmiddelen afschrijft, zodat u in het begin de belasting extra laag kunt houden.

Ook interessant

De volgende fiscale regelingen zijn mogelijk ook interessant voor u als ondernemer:

 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)
  De KIA, ook wel kleinschaligheidsaftrek of kleine investeringsaftrek, is een extra aftrek voor ondernemers die in één kalenderjaar meer dan €2600 (2023) investeren in bedrijfsmiddelen. Let op: alleen investeringen van meer dan €450 tellen hiervoor mee. U komt niet in aanmerking voor de KIA wanneer u meer dan €353.973 investeert in bedrijfsmiddelen.
 • Milieu-investeringsregelingen
  Investeert u in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen? Of in CO2-reductie en duurzame energie? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor de Milieu-investeringsaftrek (MIA) of voor de Energie-investeringsaftrek (EIA). U kunt dan een percentage van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst.
 • Fiscale reserves
  Fiscale reserves hebben betrekking op de bedragen die u opzij legt. In sommige gevallen mag u deze aftrekken van de winst: wanneer u de opbrengst van de verkoop van een bedrijfsmiddel wilt investeren in een ander bedrijfsmiddel (herinvesteringsreserve) of wanneer u te maken heeft met periodieke kosten die eens in de zoveel jaar moeten worden gemaakt (egalisatiereserve).

Lees ook: Hoeveel inkomstenbelasting moet ik betalen als ondernemer?

Meer weten over fiscale regelingen

Wilt u meer weten over de fiscale regelingen voor ondernemers? Of wilt u nagaan voor welke aftrekposten u in aanmerking komt? Neem vrijblijvend even contact met ons op en ontdek wat we voor u kunnen betekenen.

Ontvang onze nieuwsbrief met fiscale tips

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

logo King software
logo Exact
logo snelstart