Beoordeeld met 5,0 - Google reviews
Meer dan 750 bedrijven gingen u voor
Ruim 4000 fiscale aangiftes per jaar
Meer dan 16 jaar ervaring

Hoeveel inkomstenbelasting moet ik betalen als ondernemer?

Over uw inkomsten betaalt u belasting. Dat is voor ondernemers niet anders dan voor mensen die in loondienst werken. Wel krijgen ondernemers te maken met andere regelgevingen en aftrekposten. Daardoor ziet de belastingaangifte er vaak compleet anders uit. Hoeveel inkomstenbelasting moet u als ondernemer dan betalen?

Ondernemer voor de inkomstenbelasting

Om te bepalen hoeveel inkomstenbelasting u moet betalen als ondernemer, is het eerst zaak om te achterhalen of u überhaupt aangemerkt kan worden als ondernemer voor de inkomstenbelasting. Om te profiteren van de fiscale voordelen van het ondernemerschap moet u namelijk aan een aantal voorwaarden voldoen. U geeft op uw belastingaangifte aan of de Belastingdienst u ziet als ondernemer voor de inkomstenbelasting.

Wanneer ben ik ondernemer voor de inkomstenbelasting?

U levert goederen of diensten en daarmee vergaart u een inkomen. Daar moet belasting over betaald worden. De Belastingdienst bepaalt of u als ondernemer voor de inkomstenbelasting kan worden aangemerkt. Daarvoor let de Belastingdienst o.a. op het volgende:

● Winst
Bij een kleine winst of structureel verlies is er geen sprake van een onderneming. Grotere winsten wijzen wel op een onderneming.

● Zelfstandigheid
Als u zelf in kunt vullen hoe u uw bedrijf inricht en hoe u uw werkzaamheden uitvoert, bent u mogelijk ondernemer voor de inkomstenbelasting.

● Opdrachtgevers
Als ondernemer werkt u voor meerdere opdrachtgevers. Dat verkleint namelijk betalingsrisico’s en vergroot de zelfstandigheid.

● Tijd
U moet voldoende tijd investeren in het runnen van uw onderneming. In ieder geval voldoende om deze rendabel te maken. Ook moet u aan het urencriterium voldoen om aanspraak te maken op bijvoorbeeld startersaftrek.

● Ondernemersrisico
Bent u aansprakelijk voor de schulden van uw onderneming? Is er een kans dat klanten niet betalen en bent u afhankelijk van vraag en aanbod? Dan is er een grote kans dat u ook voor de inkomstenbelasting als ondernemer kan worden aangemerkt.

Tip: Met de OndernemersCheck van de Belastingdienst ziet u of u aan alle voorwaarden voldoet!

Tarieven voor de inkomstenbelasting bij een eenmanszaak, vof of maatschap

Bent u ondernemer voor de inkomstenbelasting en heeft u een eenmanszaak of werkt u in een vof of maatschap? Dan betaalt u inkomstenbelasting volgens een progressief belastingstelsel: 36,93% tot €73.032 en voor elke euro die u meer verdient, betaalt u vervolgens 49,50% belasting (2023). Deze regelingen gelden ook iedere vennoot of partner in uw maatschap, mits zij aan individueel aan alle eisen voor ondernemerschap voldoen.

Let op: In Nederland draagt u ook verplicht bij aan de Zorgverzekeringswet (ZvW). Als ondernemer moet u dit zelf betalen. U kunt hierbij uitgaan van een bedrag van maximaal 5,43% over een winst van €66.956 (2023).

Bent u geen ondernemer voor de inkomstenbelasting?

Bent u geen u geen ondernemer voor de inkomstenbelasting? Dan vinkt u ‘inkomsten uit overig werk’ aan bij de belastingaangifte. Ook als u wél ondernemer bent voor de btw. Na aftrek van eventuele kosten en heffingskortingen betaalt u inkomstenbelasting over uw inkomen op basis van dezelfde tarieven als ondernemers die wel aan de eisen van ondernemerschap voldoen.

Voor de kleine & startende ondernemer

Heeft u minder dan €20.000 euro omzet per kalenderjaar? Dan komt u in aanmerking voor de kleine ondernemersregeling (KOR). De KOR is echter een vrijstelling voor de btw en niet voor de inkomstenbelasting. Ook als kleine ondernemer betaalt u dus gewoon inkomstenbelasting.

Startende ondernemers kunnen gebruik maken van de startersaftrek, mits zij als ondernemer voor de inkomstenbelasting worden aangemerkt en aan het urencriterium van 1225 uur voldoen. De startersaftrek kunt u onder bepaalde voorwaarden 3 keer in de eerste 5 jaar van uw ondernemerschap gebruiken. Net als met de zelfstandigenaftrek en de Mkb winstvrijstelling wordt de belastbare winst lager en betaalt u uiteindelijk minder inkomstenbelasting.

Dus hoeveel belasting moet ik betalen als ondernemer?

Hoeveel inkomstenbelasting u als ondernemer moet betalen, is dus afhankelijk van uw status als ondernemer voor de inkomstenbelasting, de hoogte van uw winst en mogelijke aftrekposten. We helpen u er graag bij. Neem vrijblijvend even contact met ons op voor de mogelijkheden.

Ontvang onze nieuwsbrief met fiscale tips

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

logo King software
logo Exact
logo snelstart