Beoordeeld met 5,0 - Google reviews
Meer dan 750 bedrijven gingen u voor
Ruim 4000 fiscale aangiftes per jaar
Meer dan 16 jaar ervaring

Kosten besparen in uw bedrijf (7 tips)

Om een gezond bedrijf te runnen, moet u niet alleen omzet genereren. U moet ook de uitgaven beheersbaar houden. En zeker nu de kosten stijgen, kan dat voor veel ondernemingen een uitdaging zijn. Gelukkig kunt u met deze 7 tips relatief eenvoudig kosten besparen in uw bedrijf.

7x bedrijfskosten besparen

Op deze manieren kunt u kosten besparen voor uw bedrijf:

1.    Maak een overzicht

Voordat u kunt besparen op de kosten, moet u eerst weten wat uw uitgaven precies zijn en waar u geld aan uitgeeft. Door een overzicht te maken van uw vaste, variabele en vrijwillige lasten weet u namelijk ook op welke gebieden u bedrijfskosten kunt besparen. Bekijk dus eerst wat uw (grootste) kostenposten zijn en bedenk vervolgens welke cruciaal zijn voor de bedrijfsvoering – en welke niet.

2.    Verduurzaam

Veel bedrijven hebben te maken met hoge energiekosten. Bijvoorbeeld voor de productie van goederen of voor het draaiend houden van het kantoor. In veel gevallen kunt u dan op uw energiekosten besparen door te verduurzamen. Vervang reguliere verlichting bijvoorbeeld door energiezuinige LED-lampen, gebruik tijdschakelaars of bewegingsmelders en kijk kritisch naar de instellingen van uw thermostaat. Op de lange termijn scheelt dat een hoop kosten.

3.   Huur, deel of verklein de bedrijfsruimte

Vaak is uw bedrijfsruimte de grootste kostenpost. Wilt u dus veel kosten besparen in uw bedrijf? Ga dan naar of u uw huidige bedrijfsruimte écht nodig heeft. Misschien kan uw personeel wel vaker thuiswerken en kunt u het met een kleiner kantoor af. Misschien kunt u samen met een andere onderneming een ruimte huren en de kosten delen. En heeft u een bedrijfsruimte gekocht? Dan kunt u met een sale-and-leaseback constructie direct weer kapitaal vrijmaken.

4.   Werk samen met anderen

Samen staat u sterker. Dat geldt ook bij het besparen van bedrijfskosten. Wellicht is het mogelijk om met collega’s of andere bedrijven gezamenlijk inkopen te doen. Bijvoorbeeld kantoortartikelen of ander materiaal. Dat kan de kosten drukken. Maar u kunt barterdeals sluiten met andere ondernemingen. Hierbij levert u uw producten of diensten in ruil voor andere producten of diensten. Vaak bent u dan goedkoper uit.

5.    Vergelijk contracten

Internet en telefonie, gas en elektriciteit, verzekeringen, de huur … als ondernemer heeft u waarschijnlijk veel contracten afgesloten. Om de kosten te besparen in uw bedrijf kunt u deze contracten jaarlijks langs de meetlat leggen. Heeft u al deze abonnementen écht nodig? En zo ja, zijn er goedkopere alternatieven? Misschien kunt u bij een ander partij gebruik maken van een alles-in-1 pakket of een mooie welkomstbonus met lagere tarieven.

6.   Sluit leningen over

Net als bij het vergelijken van uw contracten, kan het ook lonen om eventuele leningen over te sluiten. Het kan goed zijn dat u destijds een lening afgesloten heeft tegen een hogere rente dan momenteel gangbaar is. Deze is mogelijk over te sluiten naar een aanbieder waarbij de rente lager is. Bekijk daarvoor altijd wel de voorwaarden van uw lening om te voorkomen dat u tegen boetes of andere onverhoopte kosten aanloopt.

7.    Benut aftrekposten

Als ondernemer kunt u profiteren van allerlei aftrekposten. Denk aan de starters- of zelfstandigenaftrek, de kleine ondernemersregeling (KOR) en de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Veel ondernemers weten echter niet voor welke regelingen zij allemaal in aanmerking komen. Laat staan hoe ze er gebruik van maken. Een boekhouder of financieel adviseur kan u hierbij helpen.

Lees ook: 3 belangrijke fiscale regelingen voor ondernemers

Ook kosten besparen voor uw bedrijf?

Wilt u ook kosten besparen voor uw bedrijf, maar weet u niet waar u moet beginnen? Wilt u alleen een financiële rapportage laten maken? Of wilt u weten of het rendabel is om een lening over te sluiten? Onze deskundige adviseurs en accountants helpen u graag verder. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Ontvang onze nieuwsbrief met fiscale tips

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

logo King software
logo Exact
logo snelstart