Beoordeeld met 5,0 - Google reviews
Meer dan 750 bedrijven gingen u voor
Ruim 4000 fiscale aangiftes per jaar
Meer dan 16 jaar ervaring

Schenk- en erfbelasting: alles wat u moet weten

Wilt u een schenking doen of wordt er na een overlijden een erfenis verdeeld? Dan krijgen ontvangers te maken met schenk- en erfbelasting. Maar wat is dat eigenlijk? Hoe werkt het en hoe kunt u er maximaal belastingvoordeel bij krijgen?

Lees snel verder!

Wat is schenk- en erfbelasting?

Schenk- en erfbelastingen zijn logischerwijs belastingen waarmee u te maken krijgt bij schenkingen en erfenissen. U moet namelijk belasting betalen over de bedragen die iemand u schenkt, maar de kans is ook aanwezig dat u belasting moet betalen als u na een overlijden een erfenis ontvangt. U hoeft gelukkig alleen belasting te betalen als het bedrag van de schenking of erfenis hoger is dan uw vrijstelling.

Vrijstellingen

De vrijstellingen zijn afhankelijk van relatie met de schenker of overledene en in sommige gevallen ook leeftijd. De vrijstellingen voor de schenk- en erfbelasting verschillen van elkaar:

Vrijstellingen schenkbelasting

Dit zijn de vrijstellingen voor de schenkbelasting van 2023:

 • Kinderen: jaarlijks €6.035
 • Kinderen tussen 18 en 40 jaar: €28.947*
 • Overige verkrijgers: jaarlijks €2.418
 • Overige verkrijgers tussen 18 en 40 jaar: 28.947**

*indien bestemd voor studie zelfs €60.298

**indien bestemd voor eigen woning

Vrijstellingen erfbelasting

Dit zijn de vrijstellingen voor de erfbelasting van 2023:

 • Partner: €723.526
 • Kinderen: €22.918 (zieke en/of gehandicapte kinderen €68.740)
 • Kleinkinderen: €22.918
 • Ouders: €54.279
 • Overige verkrijgers: €2.418

Tarieven van de schenk- en erfbelasting

De tarieven voor de schenk- en erfbelasting zijn gelijk. Voor partners kinderen geldt een tarief van 10% voor bedragen tot €138.642. Bij alle bedragen daarboven betaalt u 20%. Voor kleinkinderen en verdere afstammelingen worden die tarieven met 80% verhoogt. Zij betalen dus respectievelijk 18% en 36% belasting. Alle andere verkrijgers betalen 30% voor bedragen tot €138.642 en 40% voor bedragen daarboven.

Wat is gunstiger: schenken of erven?

Hoewel de tarieven gelijk zijn, is het in veel gevallen gunstiger om te schenken. U kunt immers jaarlijks een gedeelte van uw erfenis belastingvrij schenken. Op die manier wordt uw erfenis kleiner en betalen uw erfgenamen na uw overlijden ook minder erfbelasting. Het is dan natuurlijk wel raadzaam om binnen het vrijgestelde bedrag te blijven met uw schenkingen om te voorkomen dat de ontvanger alsnog een deel aan de fiscus af moet staan.

Schenken aan goede doelen

U schenkt misschien niet altijd aan familie. Soms schenkt u ook aan goede doelen. In sommige gevallen kunt u dan een flink belastingvoordeel realiseren via de aangifte inkomstenbelasting. Giften aan goede doelen zijn namelijk aftrekbaar als het betreffende goede doel is opgenomen in de lijst van algemene nut beogende instellingen (ANBI’s) of als er sprake is van periodieke giften aan verenigingen met tenminste 25 leden.

In het geval van periodieke giften moet er wel voldaan worden aan bepaalde voorwaarden om de schenkingen op te kunnen geven als aftrekpost:

 • Er moet minimaal 5 jaar hetzelfde bedrag aan hetzelfde goede doel worden geschonken
 • U moet aan kunnen tonen dat de giften daadwerkelijk gedaan zijn
 • De periodieke giften zijn schriftelijk vastgelegd
 • De periodieke giften stoppen na het overlijden van de schenker

Erfbelasting verlagen

U kunt de erfbelasting in eerste instantie verlagen door gebruik te maken van de jaarlijkse vrijstellingen voor schenkbelasting. Dat geldt ook voor schenken op papier, waarbij de schenkingen pas worden uitbetaald na uw overlijden. Daarnaast kan het een optie zijn om uw erfenis over veel ontvangers uit te spreiden. Op die manier wordt er zoveel mogelijk gebruikt gemaakt van vrijstellingen.

Tip: kies de laagste WOZ-waarde

Vaak zit een groot deel van een erfenis in een woning. De waarde van die woning is voor de erfbelasting gelijk aan de WOZ-waarde en dus is het vaak slim om te proberen deze zo laag mogelijk te houden. Erfgenamen kunnen bij een erfenis met woning namelijk kiezen of zij de WOZ-waarde van het jaar van overlijden of het jaar ná overlijden gebruiken!

Meer weten over schenk- en erfbelasting?

Wilt u meer weten over de schenk- en erfbelasting? Of laten onderzoeken wat uw opties zijn als u van plan bent schenkingen te doen óf juist zelf een erfenis ontvangt? We zoeken het graag voor u uit. Neem gerust even contact met ons op en ontdek wat we voor u kunnen betekenen.

Ontvang onze nieuwsbrief met fiscale tips

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

logo King software
logo Exact
logo snelstart