Beoordeeld met 5,0 - Google reviews
Meer dan 750 bedrijven gingen u voor
Ruim 4000 fiscale aangiftes per jaar
Meer dan 16 jaar ervaring

Schenkingsvrijstelling 2024

Als u een schenking wilt doen of ontvangt, wilt u natuurlijk dat daar zo min mogelijk belasting over wordt betaald. De schenkingsvrijstelling maakt het mogelijk om belastingvrij een bedrag te schenken. Wij vertellen u graag meer over de hoogte van de schenkingsvrijstelling in 2024 en waar u op moet letten.

Hoeveel mag u als ouders in 2024 belastingvrij schenken aan uw kind?

Als ouder kunt u jaarlijks belastingvrij een schenking doen aan uw kind. In 2024 geldt hiervoor een schenkingsvrijstelling van € 6.633 per kind. Deze vrijstelling houdt in dat u tot dit bedrag kunt schenken zonder dat uw kind daar schenkbelasting over hoeft te betalen.

Het is goed om te weten dat deze vrijstelling geldt per kind. Als u meerdere kinderen heeft, kunt u dus voor elk kind afzonderlijk gebruikmaken van deze vrijstelling. Indien het geschonken bedrag hoger is dan de vrijstelling, dient er schenkbelasting te worden betaald over het meerdere bedrag.

Let wel op: de Belastingdienst beschouwt de ouders als één schenker (ook als deze zijn gescheiden). Dit houdt in dat wanneer beide ouders een schenking aan hetzelfde kind doen, het totale geschonken bedrag wordt toegerekend aan één schenker. Wanneer het totaal ontvangen bedrag hoger is dan de schenkingsvrijstelling, moet uw kind dus alsnog schenkbelasting betalen over het meerdere bedrag.

Hoeveel mag u in 2024 belastingvrij schenken aan uw kleinkinderen?

Als grootouder kunt u eveneens belastingvrij een schenking doen aan uw kleinkinderen. In 2024 bedraagt de vrijstelling voor schenkingen aan kleinkinderen €2.658 per kleinkind. Dit bedrag kan jaarlijks belastingvrij worden geschonken.

Net als bij de ouder-kind situatie worden overgrootouders door de Belastingdienst als één schenker gezien. Wanneer beide grootouders afzonderlijk schenken, wordt het totale geschonken bedrag dus ook hier toegeschreven aan één schenker, met mogelijke belastingplicht over het overschrijdende bedrag voor de ontvanger.

Eenmalig verhoogde schenking 2024

Naast de jaarlijkse vrijstellingen bestaat er ook een eenmalig verhoogde schenkingsvrijstelling. Deze schenking mag worden gedaan aan kinderen tussen de 18 en 40 jaar. Binnen de eenmalig verhoogde schenking mag er belastingvrij een bedrag van € 31.813 worden geschonken.

Zoals de naam al zegt is deze schenking eenmalig. Dit wil zeggen dat iemand in zijn gehele leven maar eenmaal gebruik mag maken van deze vrijstelling. In het jaar dat deze eenmalige verhoogde schenking plaatsvindt mag er overigens geen gebruik worden gemaakt van de jaarlijkse schenkingsvrijstelling van € 6.633.

Belastingvrije schenking voor een dure studie van uw kind

Indien de eenmalige verhoogde schenking aan uw kind wordt gebruikt voor het betalen van een dure studie geldt een verhoogde schenkingsvrijstelling van € 66.268. Aan deze belastingvrije schenking zitten echter wel een aantal voorwaarden:

  • De studie van uw kind moet minimaal € 20.000 per jaar kosten (exclusief kosten voor levensonderhoud)
  • Uw kind mag niet eerder een eenmalig verhoogde schenking hebben ontvangen
  • Een notaris moet de schenking hebben vastgelegd in een akte
  • Het geschonken bedrag mag niet worden besteed aan het aflossen van een studieschuld die voor het ontvangen van de schenking is opgebouwd.

Hoeveel schenkbelasting betaal ik in 2024?

Indien het geschonken bedrag boven de schenkingsvrijstelling uitkomt dient de ontvanger schenkbelasting te betalen over het overschrijdende bedrag. In 2024 betekent dit dat de ontvanger bij een schenking van zijn partner of kind 10% schenkbelasting betaalt tot een bedrag van € 152.368.

Indien de schenking hoger is dan € 152.368, dient over het overschrijdende bedrag een hoger percentage van 20% schenkbelasting te worden betaald. Bij een schenking aan kleinkinderen betaal je in eerste instantie 18% aan schenkbelasting tot aan dit bedrag. Over het overschrijdende bedrag dient vervolgens 36% schenkbelasting te worden betaald. Krijgt u een schenking van iemand anders dan uw ouders, partner of overgrootouders, dan betaalt u hier in eerste instantie 30% schenkbelasting over, over het bedrag wat boven de € 152.368 uitkomt dienst vervolgens 40% schenkbelasting te worden betaald.

Belastingvrij schenken in 2024

Wilt u meer weten over belastingvrij schenken in 2024 of wilt u advies over een specifieke situatie waarin u zich bevindt? Wij van BVR Advies kijken graag even met u mee. Zo weet u precies wat uw mogelijkheden zijn en wat in uw situatie het verstandigst is.

Ontvang onze nieuwsbrief met fiscale tips

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

logo King software
logo Exact
logo snelstart