Beoordeeld met 5,0 - Google reviews
Meer dan 750 bedrijven gingen u voor
Ruim 4000 fiscale aangiftes per jaar
Meer dan 16 jaar ervaring

Stakingswinst berekenen: hoe werkt dat?

Wanneer u als ondernemer stopt met (een gedeelte van) uw bedrijf, moet u rekening houden met de stakingswinst. Over de stakingswinst dient namelijk inkomstenbelasting te worden betaald. Hierdoor is het van belang dat uw stakingswinst nauwkeurig wordt berekend en juist wordt doorgegeven aan de Fiscus. Wij van BVR Advies leggen graag aan u uit hoe de stakingswinst van een bedrijf berekend kan worden.

Wat is stakingswinst?

Stakingswinst is het bedrag dat een ondernemer ontvangt wanneer hij of zij een onderneming staakt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer de ondernemer besluit om te stoppen met zijn of haar bedrijf en de activiteiten te beëindigen. De stakingswinst bestaat uit het verschil tussen de waarde van de onderneming op het moment van staking en de boekwaarde van de onderneming.

Welke posten mag ik van de stakingswinst aftrekken?

Er zijn een aantal posten die u van de stakingswinst kunt aftrekken. Hierover hoeft u dus geen belasting te betalen. Deze aftrekposten zijn alleen van toepassing op de stakingswinst van u als ondernemer. Voor de medegerechtigden gelden deze aftrekposten niet. Het gaat om de volgende situaties:

Stakingsaftrek: de stakingsaftrek staat gelijk aan de stakingswinst, maar gaat tot een maximumbedrag van € 3.630. Over het deel van de stakingswinst dat boven dit bedrag uitkomt dient u als ondernemer alsnog inkomstenbelasting te betalen.

Extra lijfrentepremieaftrek: u kunt een deel van uw stakingswinst gebruiken voor de betaling van lijfrentepremies. Hierdoor heeft u recht op extra lijfrentepremieaftrek. De hoogte vandeze lijfrentepremieaftrek is afhankelijk van uw leeftijd en situatie. Bekijk hier de maximumbedragen extra lijfrentepremieaftrek 2024.

Stakingswinstvrijstelling

Er zijn enkele uitzonderingen waarbij er geen of minder belasting over de stakingswinst betaald hoeft te worden. In deze gevallen geldt een doorschuiffaciliteit. Dit houdt in dat het bedrijf en de bijbehorende stakingswinst wordt doorgeschoven naar de nieuwe eigenaar. Dit is enkel van toepassing bij de volgende situaties:

 • U gaat verder met een nieuw of bestaand bedrijf
  Wanneer u van plan bent om een nieuwe onderneming te starten of met een andere onderneming verder wilt, kunt u uw stakingswinst mogelijk doorschuiven. Zo heeft u meer investeringsruimte binnen uw nieuwe onderneming.
 • Echtscheiding of overlijden partner
  Wanneer het ondernemersvermogen wordt overgedragen op grond van erfrecht of huwelijksvermogensrecht, hoeft de ontvanger geen belasting te betalen over de stakingswinst. Dit is echter alleen van toepassing als de ontvanger de onderneming voortzet.
 • Overdracht aan werknemer of medeondernemer
  Onder bepaalde voorwaarden hoeft er in dit geval geen belasting te worden betaald over de stakingswinst. Dit is het geval wanneer de medeondernemer minimaal 36 maanden winst uit de onderneming heeft ontvangen, of werkzaam is geweest als medewerker.
 • Overdracht aan een bv
  Wanneer u uw onderneming overdraagt aan een bv hoeft u onder bepaalde voorwaarden geen belasting te betalen over de stakingswinst. Dit is bijvoorbeeld het geval als uw onderneming “geruisloos” wordt overgedragen.

Vrijstellingen van de stakingswinst zijn enkel van toepassing wanneer er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Wij raden dan ook aan om hier altijd een professional bij aan te laten sluiten om met u mee te kijken.

Rekenvoorbeeld stakingswinst

U besluit om te stoppen met uw onderneming. De boekwaarde van uw bedrijfspand bedraag € 530.000, maar de daadwerkelijke waarde bedraagt € 600.000. In dit geval spreken we van een zogenoemde “stille reserve” van € 70.000. Als we hier de stakingsaftrek van € 3.630 afhalen blijft er een belastbare stakingswinst van € 66.370 over.

Het berekenen van de exacte stakingswinst is vaak erg gecompliceerd. BVR Advies kijkt dan ook graag met u mee om u te ondersteunen bij het berekenen van de stakingswinst.

Ontvang onze nieuwsbrief met fiscale tips

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

logo King software
logo Exact
logo snelstart