Beoordeeld met 5,0 - Google reviews
Meer dan 750 bedrijven gingen u voor
Ruim 4000 fiscale aangiftes per jaar
Meer dan 16 jaar ervaring

Wat is dividendbelasting?

Het is misschien wel één van de meest gestelde vragen op het gebied van belastingen: wat is dividendbelasting? Niet gek, want in Nederland hebben veel mensen en organisaties aandelen en over de winstuitkering daarvan moet nu eenmaal belasting worden betaald. Daarom vertellen we u graag wat de betekenis van dividendbelasting is, hoe het werkt en hoe u de belasting kunt berekenen.

Wat is dividend belasting?

Dividendbelasting is de belasting die wordt geheven wanneer bedrijven dividend uitkeren aan hun aandeelhouders. Dividend is hierbij het deel van de winst waar aandeelhouders recht op hebben omdat ze mede-eigenaar zijn van het bedrijf. De winstuitkering dus. In Jip en Janneke taal houdt het dus in dat bedrijven die winstuitkering niet geheel uitkeren aan aandeelhouders, maar een deel ervan inhouden om af te dragen aan de belastingdienst.

Tarieven

In Nederland is het tarief van de dividendbelasting 15%. Dat betekent dus dat 85% van de winst uitgekeerd wordt aan aandeelhouders en dat de overige 15% naar de Belastingdienst gaat. U kunt in veel gevallen echter ook een vrijstelling toepassen of de belasting verrekenen of terugvragen.

Dividendbelasting berekenen

Er gelden verschillende regelingen voor uitkerende vennootschappen en ontvangende organisaties of personen in Nederland en daarbuiten:

 • Uitkerende NV of NV
  Hoeveel dividendbelasting er afgedragen wordt is afhankelijk van het soort dividend; deelnemingsdividend (>5% aandelen) of beleggingsdividend (<5% aandelen). Wanneer de aandeelhouder gevestigd is in Nederland kan er voor het deelnemingsdividend vaak een inhoudingsvrijstelling worden toegepast bij de uitkering. Is er sprake van beleggingsdividend? Dan wordt er vaak wel 15% belasting ingehouden. U moet als vennootschap dan ook aangifte doen.
 • Ontvangende organisatie of persoon in Nederland
  Als ontvangende organisatie of persoon kunt u de ingehouden dividendbelasting soms ook verrekenen of terugvragen. Bent u inwoner van Nederland of is uw organisatie gevestigd in Nederland? Dan kunt u de belasting verrekenen met respectievelijk de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting.
 • Ontvangende organisatie of persoon in het buitenland
  Ontvangende organisaties die gevestigd zijn buiten Nederland en deelnemingsdividend ontvangen van een Nederlandse vennootschap zijn vaak vrijgesteld van dividendbelasting. De uitkerende partij houdt dan niks in. Eventuele vrijstellingen voor beleggingsdividend hangen af van het land waarin u als ontvanger woont of gevestigd bent.

Lees ook: Wanneer moet ik vennootschapsbelasting betalen?

Voor ontvangers

Als ontvanger dient u uw inkomsten uit dividend aan te geven in de aangifte inkomstenbelasting of aangifte vennootschapsbelasting. Die inkomsten vallen onder box 2. Over de 85% dividend die u ontvangt bent u dus nog belasting verschuldigd. Echter, de ingehouden dividendbelasting is een voorheffing. Dat betekent dat u de ingehouden belasting af mag trekken van de verschuldigde inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting.

Voorbeeld

Stel, u heeft recht op €1000 beleggingsdividend. Daarover bent u de fiscus 26,90% (tarief box 2 in 2022 en 2023) belasting verschuldigd. Dat zou betekenen dat u €269 moet afdragen. Echter, het vennootschap heeft daarvan al €150 (15%) ingehouden als voorheffing. U hoeft dan slechts nog €269 – €150 = €119 aan belasting te betalen. 

Let op: wijziging in box 2 in 2024

Vanaf 2024 gelden er echter andere tarieven. Vanaf dit jaar worden er in box 2 twee tariefschijven geïntroduceerd:

 • Schijf 1: 24,5% tot €67.000
 • Schrijf 2: 31% voor het bedrag boven €67.000

Meer weten over dividendbelasting?

Wilt u meer weten over belastingen bij dividend? Wilt u weten of u nu moet uitkeren of hoe u de belasting moet verrekenen? We helpen u graag bij het berekenen van de dividendbelasting en ondersteunen u bij het invullen van de aangifte. Neem hiervoor gerust even contact met ons op.

Geheel vrijblijvend natuurlijk.

Ontvang onze nieuwsbrief met fiscale tips

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

logo King software
logo Exact
logo snelstart