Beoordeeld met 5,0 - Google reviews
Meer dan 750 bedrijven gingen u voor
Ruim 4000 fiscale aangiftes per jaar
Meer dan 16 jaar ervaring

Boekhouding uitbesteden: de voor- en nadelen

Veel ZZP’ers en ondernemers uit het MKB komen ergens een keer op het punt dat ze zich afvragen: moet ik de boekhouding uitbesteden of zelf doen? Zeker bij de startende ondernemer leeft deze vraag. Daarom zetten we hier alle voordelen en nadelen voor u op een rijtje.

Waaruit bestaat de boekhouding?

Voordat we de balans opmaken, is het wel goed om nog even duidelijk te maken wat de boekhouding doen precies inhoudt. Het gaat hier namelijk over onder andere:

 • De financiële administratie
  De financiële administratie heeft betrekking op nagenoeg alle financiële transacties. Denk aan het verwerken van facturen, maar ook van bonnetjes en natuurlijk de salarisadministratie.
 • Overzichten & jaarrekeningen
  Het is wel zo fijn als u weet hoe u er (zakelijk) voorstaat. Daarom vinden we vaak ook een balans met debiteuren en crediteuren terug in de boekhouding en bevat het vaak ook een resultatenrekening met alle omzet, winst en kosten van uw bedrijf.
 • Belastingaangiftes

Het doen van belastingaangiftes valt eveneens onder de boekhoudkundige taken. Denk bijvoorbeeld aan BTW-aangifte, maar ook het opstellen van de aangifte Inkomstenbelasting en de eventuele aangifte vennootschapsbelasting horen hierbij.

Lees ook: Wat doet een boekhouder?

Boekhouding uitbesteden: 5 voordelen

Wilt u uw administratie uitbesteden? Dan profiteert u van het volgende:

 1. Tijdsbesparing
  Het voeren van een administratie kost tijd. Veel tijd. Zeker als u er (nog) niet veel van weet of uw boekhoudprogramma nog niet helemaal onder de knie heeft. Het uitbesteden van de boekhouding kan u in dat geval veel tijd en stress besparen. Hoeft u niet meer op vrijdagavond nog achter uw laptop te kruipen.
 2. Expertise
  Boekhouders en accountants zitten dagelijks in de materie. Ze weten precies hoe u uw financiën op orde houdt en – belangrijker nog – ze zijn op de hoogte van de laatste wet- en regelgeving. Daarmee kunnen ze u voorzien van advies waarmee u bijvoorbeeld extra fiscaal voordeel behaalt!
 3. Minder fouten
  Met een bedrijf bent u verplicht een correcte administratie te voeren en op tijd belastingaangiftes te doen, anders kunt u een boete verwachten. Met professionele hulp vermindert u de kans op fouten en weet u zeker dat uw aangiftes op tijd bij de Belastingdienst binnen zijn. Zo kunt u zorgeloos blijven ondernemen.
 4. Tevreden relaties
  Met een boekhoudservice van een professional houdt u tevreden relaties. Facturen van andere bedrijven worden op tijd betaald en ook werknemers ontvangen iedere maand keurig op tijd hun salaris. Daarmee behoudt u een goede reputatie. Ook niet onbelangrijk.
 5. Kostenbesparing
  Uiteraard hangt er ook een kostenplaatje aan het uitbesteden van de boekhouding. Maar toch kan het ook kostenbesparend zijn. Zeker als u bedenkt hoeveel tijd en moeite het kost om de administratie zelf te doen. Bovendien kan het advies van een professional helpen om bijvoorbeeld extra belastingvoordeel te benutten!

Nadelen

Met alle bovenstaande voordelen lijkt de boekhouding uitbesteden een slimme keus. Toch zitten er ook een aantal nadelen aan het uit handen geven van de administratie:

 1. Kosten
  Hoewel u met een boekhouder in veel gevallen kosten kunt besparen, kunnen de kosten van een administratiekantoor soms ook snel in de papieren lopen. Zeker als u een klein bedrijf hebt en de volledige administratie wilt uitbesteden.
 2. Controle
  Sommige ondernemers hebben het idee dat ze minder controle hebben over de financiële administratie wanneer ze hun boekhouding uitbesteden aan een kantoor. Een goede boekhouder houdt u echter altijd op de hoogte van de financiële status van uw bedrijf. Vaak kunt u zelfs meekijken in de boekhoudsoftware!
 3. Privacy
  Uw boekhouder of accountant verwerkt uw financiële gegevens. Dat is in veel gevallen persoonlijke of vertrouwelijke informatie. U moet er daarom wel op kunnen vertrouwen dat uw boekhouder of accountant veilig en vertrouwelijk omgaat met deze informatie.

Tip: de administratie gedeeltelijk uitbesteden
U kunt bij een boekhoudkantoor vaak ook een gedeelte van de boekhouding uitbesteden. U schakelt dan bijvoorbeeld alleen een administratiekantoor in voor de salarisadministratie, een accountant voor het opstellen en controleren van de jaarrekening of een belastingadviseur voor advies op het gebied van uw belastingaangiftes.

Ook de boekhouding uitbesteden?

Wilt u ook de boekhouding uitbesteden? Wij nemen de financiële administratie graag voor u uit handen, stellen uw belastingaangiftes op en voorzien u van praktisch advies op allerlei financiële, fiscale en juridische vraagstukken. Bij BVR vindt u namelijk alle expertises onder één dak.

Neem vrijblijvend contact op om uw mogelijkheden te bespreken!

Ontvang onze nieuwsbrief met fiscale tips

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

logo King software
logo Exact
logo snelstart