Beoordeeld met 5,0 - Google reviews
Meer dan 750 bedrijven gingen u voor
Ruim 4000 fiscale aangiftes per jaar
Meer dan 16 jaar ervaring

Wat doet een boekhouder?

Veel ondernemers overwegen de boekhouding uit te besteden. Niet gek, want het voeren van een financiële administratie kan veel tijd in beslag nemen. Zeker als u er zich nog nooit goed in verdiept heeft. Maar wat doet een boekhouder eigenlijk? Wat kunt u van hem/haar verwachten?

Wat is een boekhouder?

Een boekhouder is iemand die de boekhouding van een bedrijf of organisatie bijhoudt. Door de inkomsten en uitgaven nauwkeurig te verwerken, bieden boekhouders inzicht in de financiële situatie én zorgen zij voor een correcte en up-to-date administratie. Dat is belangrijk, want bedrijven en organisaties zijn verplicht een correcte administratie te voeren en hun gegevens minimaal 7 jaar te bewaren voor de Belastingdienst. Deze bewaarplicht geldt ook voor het MKB en voor ZZP’ers.

Wat doet een boekhouder?

Dit zijn de voornaamste werkzaamheden van een boekhouder:

 • Financiële administratie bijhouden
  Het gaat hierbij vooral om het bijhouden en controleren van alle financiële transacties. Van zowel inkomende als uitgaande facturen. Maar een boekhouder houdt bijvoorbeeld ook de salarisadministratie, kas- en banktransacties, bonnetjes en bijvoorbeeld zakelijke contracten en andere vermogensdocumenten bij.
 • Belastingaangiftes opstellen
  Een boekhouder stelt ook belastingaangiftes op. U kunt hierbij denken aan de BTW-aangifte die u maandelijks, per kwartaal of jaarlijks moet doen en ook voor de aangifte Inkomstenbelasting of de vennootschapsbelasting kunt u vaak bij een boekhouder terecht. In veel gevallen is het eveneens mogelijk om zelf de belastingaangifte in te vullen en deze alleen te laten controleren.
 • Opstellen van jaaroverzichten
  Aan het eind van het jaar kan een boekhouder een jaaroverzicht opstellen met een balans en een winst- en verliesrekening. Daarmee weet u precies hoe het jaar is afgerond. Daarnaast stelt hij/zij eventueel ook een jaarrekening op voor intern gebruik, voor een financieringsaanvraag bij de bank of – in geval van een B.V. – de verplichte deponering. Let op: een boekhouder kan bij het opstellen van de jaarrekening geen accountsverklaring afgeven!
 • Advies geven
  Boekhouders zijn financieel specialisten met kennis van (veranderingen in) complexe wetgevingen. Daarmee kunnen zij u ook voorzien van goed advies omtrent de financiële bedrijfsvoering of tips met betrekking tot het optimaliseren van aftrekposten zodat u en uw werknemers bijvoorbeeld meer fiscaal voordeel kunnen behalen.

Voordelen

Het uitbesteden van de boekhouding levert u diverse voordelen op:

 1. Inzicht
  Het correct en tijdig verwerken van de financiële administratie levert u een helder beeld op van de actuele financiële status van uw bedrijf of organisatie. Daarmee bent doorgaans u in staat betere beslissingen te maken.
 2. Minder risico op boetes
  Een boekhouder zorgt ervoor dat u voldoet aan al uw fiscale verplichtingen. Door op tijd en correct belastingaangiftes te doen, loopt u minder risico op boetes of sancties van de Belastingdienst. Wel zo prettig.
 3. Kostenbesparingen
  Dankzij hun uitgebreide kennis kunnen u boekhouders u vaak goed adviseren over mogelijke aftrekposten en andere financiële structuren waarmee u kosten kunt besparen. Dat scheelt weer.
 4. Tijdswinst
  Misschien wel het belangrijkste: tijdswinst. Door tijdrovende administratieve taken voor u uit handen te nemen, zorgt een boekhouder ervoor dat u zich gewoon weer kunt focussen op het runnen en uitbreiden van uw bedrijf. Zonder stress.

Verschil tussen boekhouders en accountants

Boekhouders en accountants worden vaak in één adem genoemd. Hoewel ze zich beiden bezig houden met de financiële administratie, zit er echter wel wezenlijk verschil tussen de twee. Eerstgenoemde heeft namelijk een meer uitvoerende taak. Een accountant houdt zich over het algemeen meer bezig met de inrichting van de administratie en het controleren ervan. Daarbij is een accountant bevoegd om ook accountantsverklaringen af te geven.

Ook hulp nodig bij de financiële administratie?

We helpen u er graag bij. Met een breed scala aan diensten op het gebied van accountancy, belastingen en de salarisadministratie zijn wij een betrouwbare partner voor veel kleine en middelgrote organisaties in allerlei sectoren. Neem vrijblijvend contact met ons op en ontdek wat we voor u kunnen betekenen!

 

Ontvang onze nieuwsbrief met fiscale tips

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

logo King software
logo Exact
logo snelstart