Beoordeeld met 5,0 - Google reviews
Meer dan 750 bedrijven gingen u voor
Ruim 4000 fiscale aangiftes per jaar
Meer dan 16 jaar ervaring

Financiële rapportage: wat & waarom

De financiële rapportage vormt een belangrijke pilaar van iedere succesvolle onderneming. Maar wat is het precies? Waarom zijn ze zo belangrijk? En welke soorten rapportages kunt u allemaal op laten stellen voor uw bedrijf?

Wat is een financiële rapportage?

Een financiële rapportage is een overzichtelijke presentatie van allerlei financiële cijfers in een bepaalde periode. Denk aan de balans, aan de winst- en verliesrekening winst- en verliesrekening en overzicht van de cashflow. Die informatie biedt u inzicht in uw financiële positie en de prestaties van uw bedrijf en is in sommige gevallen zelfs verplicht. Zo moeten bv’s, coöperaties en nv’s verplicht een jaarrekening opstellen en deponeren bij de KvK.

Waarom zijn financiële rapportages belangrijk?

Hoewel sommige bedrijven vanwege hun rechtsvorm, grootte of branche verplicht zijn een financiële rapportage te overleggen, is het voor veel andere bedrijven en organisaties ook interessant om zo’n rapportage te (laten) maken. Je kunt de inzichten in uw financiële posities namelijk gebruiken voor:

 • Het beoordelen van prestaties
  Met de gegevens uit de rapportage kunt u de prestaties van uw bedrijf over een bepaalde periode beoordelen. Bekijk bijvoorbeeld de winst- en verliesrekening om te zien hoeveel winst of verlies er is gemaakt en welke factoren hier invloed op hebben uitgeoefend. Daarmee kunt u sterke en zwakke punten identificeren of trends herkennen.
 • Het nemen van strategische beslissingen
  Financiële rapportages bieden inzicht in allerlei belangrijke zaken: kostenbeheersing, prijsbepaling, het aantrekken van financiering en ga zo maar door. Dat inzicht kunt u gebruiken om weloverwogen besluiten te nemen. Op basis van feiten en cijfers in plaats van op sentiment of onderbuikgevoel.
 • Externe partijen
  Ook partijen als investeerders, banken, de overheid en andere externe belanghebbenden willen soms weten hoe uw bedrijf er financieel voorstaat en hoe het presteert. Met een financiële rapportage laat u dat zien en verhoogt u de betrouwbaarheid en geloofwaardigheid van uw onderneming.

Welke financiële rapportages zijn er?

Er zijn een heleboel verschillende rapportages mogelijk. Logisch ook, want managers hebben andere rapportages nodig dan bestuurders of aandeelhouders. Die sturen vaak op wekelijkse of maandelijkse cijfers, terwijl de laatste groep liever kijkt naar de jaarcijfers. Toch kunt u bij financiële rapporten denken aan zaken als:

 • Balans
  De balans is een momentopname die de financiële situatie van een bedrijf weergeeft. Op de balans vinden we zaken terug als de zakelijke bezittingen, schulden en het eigen vermogen op dat specifieke moment.
 • Winst- en verliesrekening
  Een winst- en verliesrekening is een periodiek overzicht van de opbrengsten en kosten van een onderneming. Met andere woorden: het bedrijfsresultaat. Daarom wordt de winst- en verliesrekening ook wel de resultatenrekening of exploitatierekening genoemd.
 • Kasstroomoverzicht
  Een kasstroomoverzicht is een overzicht van alle inkomende en uitgaande geldstromen in een boekjaar. Het bestaat meestal uit geldstromen die voortvloeien uit operationele bedrijfsactiviteiten, investeringen en financieringen. Daarmee geeft het zowel inzicht in de liquiditeit als de wijze waarop een bedrijf geld genereert en gebruikt.
 • Jaarrekening
  De jaarrekening is misschien wel de bekendste financiële rapportage. Het betreft hier een verslag van de financiële situatie gezien over een boekjaar bestaande onder andere de balans, de winst- en verliesrekening en een toelichting op beide. Bij grotere bedrijven is daarbij ook een accountantsverklaring verplicht.

Naast bovenstaande rapportages kunt u bijvoorbeeld ook segmentrapportages, prognoserapporten, mutatieoverzichten van het eigen vermogen, ratio-analyses of bijvoorbeeld kredietrapportages laten maken. Het is maar net waar u behoefte aan heeft.

Ook een financiële rapportage op laten stellen?

Wilt u ook een jaarrekening met accountantsverklaring of andere tussentijdse financiële rapportage op laten stellen? Bij BVR Advies beschikken we over betrouwbare accountants en deskundige adviseurs die alle benodigde kennis in huis hebben. Neem vrijblijvend even contact met ons op. We bespreken uw wensen en vragen graag.

Ontvang onze nieuwsbrief met fiscale tips

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

logo King software
logo Exact
logo snelstart